Kärlek eller missbruk: vad är din ”diagnos”?

Kärlek eller missbruk: vad är din ”diagnos”?

Enligt experter lider många människor av den så kallade ”kärleksberoende”, men de vet inte själva om det. Men att definiera en ”sjukdom” är lätt.

Psykologer säger: kärleksmissbruk är en stark emotionell passion, psykologiskt beroende av en annan person. Dessutom är kärleksmissbruk inte en typ av kärlek. Hon är bara en typ av medberoende..

”Medberoende är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av djup absorption och starkt emotionellt, socialt eller till och med fysiskt beroende av en annan person”, säger Elena Shakhrai, en psykolog vid Center for Medical Prevention. – Trots definitionen av denna term, misstänker många människor missbruk av kärlek. Och de tror uppriktigt att smärta är en egenskap av kärlek, även om det faktiskt är en egenskap av psykologiskt beroende. potensmedel cialis. Egentligen är detta en av de största svårigheterna i den psykoterapeutiska korrigeringen av kärleksmissbruk: medan en person upplever sin mentala smärta som en manifestation av kärlek, vill han inte bli av med den.

Det visar sig att kärleksmissbruk har sina egna symtom:

• känsla av lycka och en kraftfull kraft när du känner ett samband med din partner;

• känsla av andlig tomhet och depression under perioder av separering från ”kärleksobjektet”;

• konstant känsla, ångest;

• sömnlöshet, aptitlöshet;

• självmordsförsök på grund av ”olycklig kärlek”.

Det finns till och med typer av kärleksberoende och dess ”symtom”:

– Förlust av sin egen individualitet och önskan att upprätthålla bindning genom att ersätta sitt psykologiska territorium med en partners territorium.

– Ofta överger en medberoende person vänner, intressen, mål och börjar leva en betydande andras liv. Här kan masochistiska tendenser förverkligas (tendensen att tillföra sig mental och fysisk smärta).

– Det finns ett beslag på partnerns personlighet, hans personliga gränser och psykologiska territorium.

– En medberoende person blir en ”observatör” och ur detta föds ett beteende som kännetecknas av överkontroll. Obsessiv svartsjuka kan vara ett exempel på ett sådant beroende. Partnern erkänns inte rätten till självbestämmande och personliga val. Den medberoende försöker upprätthålla bindning genom önskan att förverkliga ”idealisk vård”, att bli oersättlig.

– Aggressiv förstörelse av partnerns psykologiska territorium.

– Sadistiska tendenser (tendensen att tillföra mental och fysisk smärta på en annan person) kan förverkligas här. Genom förstörelsen och total undertryckandet av partnerns individualitet försöker den medberoende att fylla tomheten i sin mentala värld, att sprida ”hans gränser bortom sig själv”.

Titta, kanske är du också beroende av kärlek. Oftast påverkar det människor som inte kan fatta sina egna beslut; upplever rädsla för ensamhet; de som är rädda för att bli övergivna och glömda av andra människor; människor som är alltför känsliga för kritik; såväl som otillräckligt självsäkra och sina styrkor, fixerade på brister.

Psykologer rekommenderar flera psykologiska övningar som syftar till att förstå din inre värld, harmonisera det emotionella tillståndet och lindra symtomen på psykologiskt beroende av en annan person.

En av dem är andningsövningar. De är kraftfulla verktyg för psykoterapi. Andningstekniker syftar till att återupprätta kontakten med dina djupaste känslor. Gamla beteenden kan vara i ditt undermedvetna och andningsövningar kan hjälpa dig att få kontakt med och släppa många av dina förtryckta känslor..

Övning nummer 1 ”5 + 5”

Ta fem friska andetag, försök att känna din buk rör sig och dina magmuskler slappna av. Andas sedan djupt och andas djupt. Under de kommande fyra, om möjligt, djupa andetag, spänn motsvarande muskelgrupper och slappna av dem när du andas ut: musklerna i benen (den andra ”andas in-andas ut”), musklerna i armarna och överkroppen (den tredje ”andas in-andas ut”), käken och tuggmusklerna (den fjärde ”Andas in-andas ut”), magmuskler (femte ”andas in-andas ut”). Du kan göra den här enkla övningen när du känner behov..

Övning nummer 2 ”Andningsräkning”

Andas djupt och jämnt, räkna andningscyklerna: ”Andas – en, andas – två” och så vidare. I det här fallet bör du säga till dig själv ”andas” medan du andas in, och siffran – vid utandning. Det är bäst att räkna till ett visst antal – fem eller tio, och sedan börja räkna igen från ett. Om du tänker på något annat än att räkna, påminn dig försiktigt om uppgiften och gå tillbaka till räkningen..

Övning nummer 3 ”Fluff”

Tänk dig att det hänger en fluff framför näsan på ett avstånd av 10-15 cm. Andas endast genom näsan och så smidigt att fluffen inte vacklar.

Hur som helst, ta hand om ditt förhållande, men om du förstår att det inte längre är möjligt att hålla familjen tillsammans är det bättre att sluta plåga varandra..